Historie

Opgericht: 28 mei 1974 Koninklijk goedgekeurd: 3 juli 1975 
Uit het programmaboekje ter ere van het 5-jarig jubileum in 1979. Marij de Groen: 
"September 1973 vond er een historische ontmoeting plaats op de tennisbaan in de Heldense bossen. Clasien Willems (...), trof daar Niny Parmet, die al een paar jaar in het Roermondse hockeyde en er hier eigenlijk ook mee wilde beginnen. Ze kwamen samen tot de conclusie dat er in Helden best iets te organiseren viel en ze begonnen deze en gene te bellen. Het resultaat was dat ongeveer twaalf dames zich verzamelden bij Marij de Groen in de tuin en daar, onder leiding van Niny gingen trainen. En hoe! Lopen, rennen, springen en zelfs drie rondjes kikkeren. Dagen daarna was nog iedereen stijf; maar het beviel de dames wel! Na drie trainingen wees Trees Wieland met haar hockeystick een bestuur aan en dat moest nu verdere stap- pen gaan ondernemen. Het eerste probleem was een veld (de dames begonnen namelijk zo hard te slaan dat de schapen van Dries regelmatig de ballen langs hun oren hoorden suizen). Het veld aan de Loosteeg werd gevonden en het "bestuur" stapte naar het gemeentebestuur. Dat was zo onder de indruk van deze dames die al hun gemoedsrust op tafel legden (letterlijke woorden van wethouder Schillings) dat de goedkeuring snel verkregen werd. Na een maand vond Niny het spelpeil der- mate goed, dat ze een uitwedstrijd voor ons organiseerde in Geleen. Uitslag 1 -1, een waar succes! De echtgenoten van deze dames raakten door alle verhalen en verzuchtingen ook enthousiast voor de hockeysport en gingen o.l.v. Eric Wijdeveld 's zaterdags ook een balletje slaan, en 't liefst een partijtje spelen. (...) Het werd nu tijd om alle leden eens bij elkaar te roepen en dat gebeurde middels de eerste algemene ledenvergadering van 28 mei 1974 in de kantine van de sporthal."

Mixed Hockeyclub Helden was een feit.


Bouw van clubhuis gereed 28 mei 1976 
Vele handen maken licht werk! Alle leden, en met name de bouwcommissie, hebben zich tijdens de bouw enorm ingespannen om een geweldig clubhuis neer te zetten. De één sta- pelde de stenen op de steigers voor de bouw- ploeg, de ander plaatste sanitair, een derde voegde liet binnenmetselwerk af en een vier- de bracht koffie en een goed humeur. Het was een gezellige tijd en iedere zaterdag was liet vol leven in de brouwerij. We hebben genoten van de saamhorigheid en genieten nog steeds van ons clubhuis. 


20-jarig jubileum: 27 mei 1994 
Het programma voor dit jubileumfeest was samengesteld met voor elk wat wils. Het begon met een Disco- en Karaoke vrijdag- avond voor de jongere jeugd. Op zaterdag was er een spellenmiddag, trainingen door oud-international Geert van Eyck en een hockeywedstrijd tussen teams van oud-leden, genodigden en ouders. Uiteraard volg- de daarop de gezellige feestavond, met als muzikale omlijsting de ODEON JAZZ BAND. De zondag werd het feest afgesloten met een brunch voor leden en oud-leden. Hoogtepunt in dit jubileumjaar was een heuse hockeymarathon. Op 4 en 5 juni heeft een Herenteam van Helden 25 uur aan een stuk gehockeyd tegen 25 andere teams. Doel van dit alles was een poging om in het World Guinessbook of Records opgenomen te worden en publiciteit te krijgen voor de financiering van ons kunstgrasveld. Op de finale na, zijn alle wedstrijden in de regen gespeeld. Wat een weekend, wat een spektakel! En wat een organisatie: wat dacht u van de begeleiding van twee fysiotherapeuten, het strakke schema van de diëtiste, de EHBO-ploeg, de beveiliging, het oproepen van teams midden in de nacht omdat andere teams verstek lieten gaan, 25 uur begeleiding van een heel leger van vrijwilligers alsmede scheidsrechters van eigen en bevriende verenigingen, de feest- tent voor genodigden, de wasdrogers om de natte kleding te verwisselen, de uitputting, en natuurlijk de TRIOMF! Een super prestatie. Helaas. Een weekend later heeft een hockeyclub in het Zuiden des lands dit record verbroken door net iets langer dan 25 uur te hockeyen. Zij speelden echter alleen tegen eigen clubleden (waaronder ook jeugd en bejamins) en wij stellen dit record uiteraard dan ook ter discussie.


Inbraak clubhuis
Helaas kent de geschiedenis van MHC tegen, zodat we vandaag de dag nog maar Helden ook minder grootse momenten. Van weinig over hebben. Van de drie inbraken die ons clubhuis gekend heeft, is de laatste wel de meest desastreuze geweest. In een weekend in 1996 heeft er een inbraak plaatsgevonden in ons clubhuis. Daarbij werd nagenoeg niets ontvreemd maar veel vandalisme gepleegd. De archiefkast is opengebroken en de vandalen hebben over al ons archief mayonaise en ketchup leeggespoten. Veel van ons archief hebben we moeten vernietigen. Onze nieuwe clubhuis heeft dan ook veiligheidssloten en een moderne inbraakbeveiliging met alarmsysteem.

 
Opening kunstgrasveld: 28 mei 1995 
Eindelijk was het dan zo ver! De burgemeester opende op zondagmiddag 28 mei 1995 om13.00 uur ons fel begeerde, hard voor gewerkte, grandioze, schitterende kunstgras veld. Welke acties hebben we, onder de bezielde leiding van Frank van Alphen, wel allemaal niet op touw gezet om de financiering (f. 500.000, excl. BTW) rond te krijgen: een wervingscampagne voor reclameborden rondom het veld, wijn verkopen, een groots opgezette loterij, een jeugdsponsorloop etc. etc. Een subsidie van de gemeente en van het NOC-NSF maakte het geheel compleet zodat ook MHC Helden nu haar eigen kunstgrasveld heeft.


25-jarig jubileum: 5 en 6 juni 1999 
Toernooien en evenementen. Zoals The Zone; het A-toernooi; het bezoek van meisjes C aan Engeland etc. etc.


30-jarig jubileum:  2004 
In het kader van het 30-jarig jubileum zijn ze met de actie fleece vesten voor alle clubleden gestart. ± 120 verkocht; kostendekkend voor het jubileum.


2009: Nieuwe accommodatie en een nieuwe naam: Hockeyclub Peel en Maas
In de loop van de jaren is er op een facelift van de kantine en wat schilderwerk niet veel veranderd aan het clubhuis, tot…… Het jaar 2008! Het nieuwe doel van het bestuur werd bekend gemaakt, hockeyclub Helden gaat bouwen aan de toekomst!

Op de achtergrond werden diverse plannen klaargestoomd om de accommodatie niet alleen uit te breiden maar ook te vernieuwen. Door de groei van het aantal jeugdleden en de verwachte groei in de toekomst moesten er kleedruimtes bijkomen. Om ook de capaciteit van de kantine te vergroten moest er een gedeelte worden aangebouwd wat meteen ook dé eyecatcher moest worden van de hockeyclub. Dit waren allemaal plannen op papier, tot…….. Het jaar 2009! Na al diverse vergaderingen van de inmiddels in het leven geroepen Bouwcommissie, werden op 26 januari de definitieve plannen en de financiële onderbouwing voorgelegd aan alle leden. 

De kogel was door de kerk, de verbouwing kon beginnen! Op 16 februari ging de eerste schop in de grond en werd gestart met het graven van enorme gaten voor een degelijke fundering. Na het storten van de betonvloer werd begonnen met het metselwerk, timmerwerk, installatiewerk, tegelwerk, e.d.. Dit alles ging in een snel tempo waardoor er soms zelfs handen tekort waren om de bouwvakkers bezig te houden en enigszins binnen de planning te blijven. Opmerkelijk om te zien was de vreugde en gretigheid van diverse leden toen de oude kantine gesloopt moest worden! Tijdens de bouw werden nog diverse ideeën aangedragen, waardoor op sommige punten nog op het laatste moment een wijziging plaats heeft gevonden. Zo werd er o.a. ook besloten om niet alleen de accommodatie groots aan te pakken maar ook het terras.

Inmiddels draait de nieuwe accommodatie volop. Er is veel drukte, bedrijvigheid, sportiviteit en gezelligheid op de club. Bij de trainingen door de week, de wedstrijden in het weekend en de toernooien en activiteiten wordt dankbaar gebruik gemaakt van de accommodatie. Door de multifunctionele indeling van het gebouw is het heel goed mogelijk meerdere activiteiten tegelijk te houden, bijvoorbeeld vergaderen in de bestuurskamer, teambespreking in de kelder en ranja drinken van de jeugd na hun trainingen.