Poeh, ik moet wel vaak fluiten. Hoe zit dit nu precies?

3-2 Nieuws

Dit zijn vragen die geregeld in mijn inbox verschijnen. Allereerst zal ik mij even voorstellen: mijn naam is Milou Wokke en ben sinds dit seizoen scheidsrechtercoördinator van Hockeyclub Peel en Maas. Vandaar dat ik even de gelegenheid wil aangrijpen om jullie mee te nemen in het proces.

Iedere seizoenshelft moeten er scheidsrechters ingedeeld worden bij de thuiswedstrijden. Het wedstrijdschema ontvang ik ongeveer twee weken voor aanvang van de competitie van de KNHB.

En dan begint voor mij de grote sudoku-puzzel, maar laten we eerst beginnen met hoe het aantal fluitbeurten per team berekend wordt. Hieronder een voorbeeld:

Op dit moment telt de club 96 scheidsrechters die het examen hebben gehaald. Stel er zijn 38 wedstrijden, dan zijn er 76 scheidsrechters nodig (2 scheidsrechters per wedstrijd). Het aantal scheidsrechters dat per team beschikbaar is verschilt nogal. Het ene team heeft 14 spelers die mogen fluiten en het andere team bijvoorbeeld maar 3. Dat betekent dat het team met meer scheidsrechters ook meer fluitbeurten krijgt toegewezen. In dit voorbeeld heeft het team 10 scheidsrechters beschikbaar.

76 : 96 = 0,79 * 10 = 7,9 (= 8) fluitbeurten voor dit team.


Hierna ga ik in het totaalschema kijken welke wedstrijden dit team zou kunnen fluiten, hierbij moet ik rekening houden met de leeftijd van de scheidsrechters en de uit- en thuiswedstrijden. Nadat ik het totaalschema heb ingevuld stuur ik het schema naar de coaches/aanvoerders. Dit schema ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: 


De coaches/aanvoerders sturen dit schema naar hun eigen team, dit kan via de mail of whatsapp. De scheidsrechters kunnen grotendeels zelf aangeven wanneer ze kunnen fluiten. Zo hebben de scheidsrechters meer invloed op wanneer ze kunnen fluiten en is ruilen over het algemeen overbodig.

Mochten jullie nog vragen hebben, stuur gerust een mail naar [email protected].

Arbitrage HCPM

 
3-2-2020 Arbitrage